ZGODNIE Z ZALECENIAMI

Zgodnie z zaleceniami nauki żywienia warzywa z tej grupy powinny występować w codziennej racji pokarmowej. Nie powinno ich być mniej niż 120— 160 . W grupie trzeciej znalazły miejsce produkty roślin­ne nie odznaczające się szczególnie wysoką zawartością któregoś ze składników pokarmowych. Są one źródłem składników mineralnych, niewielkich ilości karotenów i witaminy C oraz innych składników występujących w produktach roślinnych. W grupie pod nazwą „inne warzywa i owoce” zamieszczono: warzywa korzeniowe i bulwiaste oraz niektóre gatunki owoców. Są to: ce­bula, buraki, pory, selery, rzodkiewki, rzepa, brukiew, salsefia, skorzonera, kabaczki, cukinia, ogórki, jabłka,czereśnie, śliwki.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone