ZAPIEKANKA Z RYŻU LUB KASZY PERŁOWEJ

ZAPIEKANKA Z RYŻU LUB KASZY PERŁOWEJ. 1 1/2 szklanki ryżu, 2—3 łyżki oleju słonecznikowego, 15 dag ostrego utartego sera, 3 jaja, 1 łyżka masła, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, sos pomidorowy.Ryż umyć, najlepiej na sicie pod strumieniem bie­żącej wody, dokładnie osączyć, pozostawić, żeby pod- sechł, wsypać do rondla, wymieszać z olejem, mieszając podgrzać na wolnym ogniu przez kilka minut, na­stępnie zalać wrzącą wodą (2 1/2 szklanki). Rondel z ry­żem przykryć, ustawić na małym płomieniu, najlepiej na ochronnej podkładce metalowej. Ugotować na sypko. Ugotowany ryż wymieszać z żółtkami i serem oraz masłem, dodać 2 łyżki posiekanej zielonej pie­truszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z bia­łek ubić pianę. Sztywną pianę wymieszać z ryżem. Przygotowaną masę wyłożyć na żaroodporny półmisek posmarowany masłem (lub do innego naczynia). Wsta­wić do nagrzanego piekarnika. Zapiec. Zrumienioną po­trawę posypać zieloną pietruszką. Podawać z dodat­kiem sosu pomidorowego i surówek. Można wykorzy­stać keczup.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone