WARZYWA LIŚCIASTE

  1. Warzywa liściaste (szpinak, sałata, botwina, por- tulaka, cykoria, rzeżucha, liście pietruszki, koper, szczy- piórek itp.) płukać bardzo dokładnie, kilkakrotnie zmie­niając wodę, osączyć, uważając, aby nie połamać liści. Owoce myć w ciepłej wodzie z dodatkiem mydła,, zwłaszcza te, które mają być spożywane ze skórką.Wszystkie produkty roślinne obierać jak najcie­niej, pamiętając, że tuż pod skórką znajduje się naj­więcej składników odżywczych.Do obierania i rozdrabniania produktów roślin­nych używać przyrządów nierdzewnych (noże, tarki, szatkownice), pamiętając, że żelazo niszczy witaminy, a zwłaszcza witaminę C.Po obraniu nie moczyć produktów, lecz szybka opłukać.Gotować bezpośrednio po obraniu i ewentualnym rozdrobnieniu, wkładając do wrzącej wody. Gotować krótko w niewielkiej ilości wody lub na parze.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone