W POSZCZEGÓLNYCH GRUPACH

W grupie pierwszej zamieszczono warzywa i owoce charakteryzujące się wysoką zawartością wi­taminy C. Zaliczone do grupy drugiej produkty są za­sobne w karoten (prowitamina A).Grupa trzecia skupia inne warzywa i owoce.W grupie pierwszej znajdują się przede wszystkim owoce róży, owoce jagodowe (białe, czarne i czerwone porzeczki, agrest, truskawki, poziomki, maliny), owoce cytrusowe, pomidory, papryka, warzywa kapustne (jarmuż, kapusta biała, włoska i czerwona, brukselka, kalafiory, brokuły), liście roślin przyprawowych (pie­truszka, szczypior, rzeżucha). Przynajmniej jeden z wymienionych produktów powinien występować w co­dziennej racji pokarmowej i to w niemałej ilości.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone