W PODZIALE PRODUKTÓW

W podziale produktów na 12 grup na siódmym miej­scu znalazły się ziemniaki, które dzięki swemu składowi chemicznemu odgrywają dużą rolę w regu­lowaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Należą one, obok warzyw, owoców i mleka, do produktów alkali- zujących organizm. W ziemniakach występują znaczne ilości węglowodanów’ pod postacią skrobi. Dzięki niej ziemniaki dostarczają dość dużo energii. Ponadto ziem­niaki zawierają niewielkie ilości białka. Białko to jed­nak ma wysoką wartość biologiczną. W ziemniakach występują witaminy grupy B oraz witamina C. Normy żywienia przewidują, że dzienna porcja ziemniaków powinna wynosić 250—600 g, w zależności od płci i rodzaju wykonywanej pracy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone