TURBAN Z RYŻU Z SAŁATKĄ

TURBAN Z RYŻU Z SAŁATKĄT. 20 dag ryżu, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 3 jaja ugotowane na twardo, 4 pomidory, główka sałaty, 1/2 szklanki zielonego groszku, 1 świeży ogórek, 2—3 strąki papryki świeżej lub konserwowej, 1 puszka tuńczyka lub sardynek, 3/4 szklanki sosu tatarskiego, 1 łyżka szczy­piorku. Umyty ryż wsypać do podwójnej objętości wody (w stosunku do objętości ryżu). Wodę osolić, dodać 1 łyżkę masła. Ugotować. Formę z „kominkiem” w środku posmarować masłem i napełnić ugotowanym ryżem, ubić. Ostudzić, oziębić w lodówce. Lekko pod­ważając nożem wyjąć ryż z formy, wyłożyć na okrągły półmisek. Wnętrze turbanu napełnić sałatką przygo­towaną jak niżej. Warzywa umyć. Jaja pokrajać w cząstki, w ten sam sposób pokrajać pomidory. Sałatę pokrajać w makaron, ogórek w słupki, paprykę w kostkę, tuńczyka lub sardynki w niewielkie kawałki. Ułożyć wszystkie składniki dekoracyjnie, oprószając solą i pieprzem. Polać sosem, posypać szczypiorkiem. Podawać na przystawkę lub jako potrawę kolacyjną.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone