Tradycyjna polska kuchnia

Polskie potrawy, w porównaniu do innych kuchni mają kilka charakterystycznych cech, dzięki którym odróżnia się w sposób dość istotny od innych, narodowych kuchni. Kuchnia nasza, szczególnie ta tradycyjna obfituje w bogactwo przepisów zawierających dania mięsne, otoczone gęstymi, zawiesistymi sosami. Smaki są różnorodne, ale raczej pikantne. Kulinaria związane z przygotowaniem dań, to przede wszystkim smażenie mięs. Mięso może być różne, przeważnie jest o wołowina, lub wieprzowina, bo takie były tradycyjne smaki, ale obecnie bardzo modne i chętnie stosowane jest także mięso z kury. W naszej kuchni nie może też zabraknąć zup, począwszy od rosołów, aż na grochówce skończywszy. Tradycyjne polskie zupy do lekkich raczej nie należą. Dużo w nich mięsa, są robione ma kościach i to sprawia, że są bardzo sycące. Wzięło się to zapewne od naszych surowych zim, jakie panowały w wiekach średnich. Takie dania pozwalały myśliwym regenerować siły.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone