SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ LUB CYKORII Z PORAMI

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ LUB CYKORII Z PORAMI. 30 dag cykorii lub kapusty pekińskiej, 15 dag porów, 1 jabłko, 3—4 łyżki oleju słonecznikowego lub sojo­wego, sok z cytryny, sól cukier i pieprz do smaku. Cykorię lub kapustę pekińską oczyścić z zewnętrz- ! nych, zwiędłych liści, nadciąć od nasady, oddzielić i liście, umyć, osączyć. Olej wlać do salaterki, dodać sok z cytryny, wymieszać, przyprawić do smaku solą, cu- I krem i pieprzem. Jabłko umyć, obrać i utrzeć na gru­bej tarce. Natychmiast wymieszać z przygotowaną za­prawą. Pory oczyścić, dokładnie umyć, aby pomiędzy listkami nie pozostały resztki ziemi, osączyć i drob­niutko pokrajać w piórka, dodać do jabłek, wymie­szać. Przygotowane liście cykorii drobno pokrajać, wy­mieszać z innymi składnikami. Gotową surówkę wyło­żyć na salaterkę. Kto chce, może posypać też posieka­nymi włoskimi orzechami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone