SURÓWKA Z KABACZKÓW Z SOSEM MAJONEZOWYM, SURÓWKA Z KALAFIORÓW

SURÓWKA Z KABACZKÓW Z SOSEM MAJONEZOWYM. 1 mały kabaczek (około 1/2 kg), 1 jabłko, 4 łyżki posiekanego kopru, 3 łyżki posiekanych włoskich orzechów, 1/2 szklanki sosu majonezowego, sok z cytryny, sól. Kabaczek umyć, obrać, przekrajać wzdłuż na po­łowę, wydrążyć wnętrze z nasion, opłukać i pokrajać w zapałki. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na grubej tarce, skrapiając sokiem z cytryny. Wymieszać kabaczek z jabłkiem i posiekanymi orzechami. Dodać koperek i sos majonezowy. Przyprawić do smaku solą. Wyłożoną na półmisek surówkę ozdobić pomidorami lub rzodkiewką.SURÓWKA Z KALAFIORÓW. 1 kalafior (wagi około 40 dag), 15 dag kwaśnych jabłek, 10 dag pomidorów, 1 cebula, 1/2 szklanki majonezu, sól, cukier i pieprz do smaku, 4 łyżki drobno posiekanego zielonego koperku.Kalafior oczyścić, odciąć stwardniałe liście (młoder delikatne zostawić), podzielić na różyczki i drobno po­krajać. Cebulę obrać, opłukać i pokrajać w drobną kostkę, oprószyć solą i cukrem. Jabłka umyć, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. W trakcie krajania skrapiać sokiem z cytryny. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokrajać w paski, wszystkie składniki wymieszać, przyprawić do smaku solą, cu­krem i pieprzem. Wyłożyć na salaterkę, polać majo­nezem i suto posypać koperkiem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone