SURÓWKA Z BURAKÓW

SURÓWKA Z BURAKÓW. 30 dag buraków, 1 jabłko, 4 łyż­ki drobno posiekanej zielonej pietruszki łub rzeżuchy, 1 ce­bulka, 2 łyżki oleju sojowego, 1/2 szklanki śmietany, sól i cu­kier do smaku, sok z cytryny, pieprz. Buraki dokładnie umyć (wyszorować szczotką), obrać, raz jeszcze opłukać, osączyć. Utrzeć na drobnej ziem­niaczanej tarce. Na surówkę nadają się buraki prze­chowywane nie dłużej jak do końca lutego. Jabłko umyć, obrać, utrzeć na grubej tarce. Cebulę obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Przygotowane skład­niki wymieszać z olejem i śmietaną, przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Po­dawać surówkę ułożoną na salaterce na listkach zie­lonej sałaty.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone