SURÓWKA Z BRUKSELKI

SURÓWKA Z BRUKSELKI. 30 dag brukselki, 10 dag ce­buli, 6 sztuk śliwek suszonych lub ugotowanych w konser­wowanym kompocie, 1 jabłko, 1 łyżka musztardy, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukier 1 pieprz lub sproszkowana papryka do smaku, sok z cytryny. Brukselkę oczyścić z nadpsutych liści, dokładnie umyć, osączyć pozostawioną na sicie lub specjalnym koszyczku do osączenia sałaty. Cienko pokrajać. Ce­bulę obrać, opłukać, pokrajać w piórka. Jabłko umyć, obrać, pokrajać w paseczki. Śliwki, na kilka godzin na­moczone w wodzie, wydrylować i pokrajać w paski. Połączyć wszystkie składniki, wymieszać z sosem przy­rządzonym ze śmietany z musztardą, przyprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, pieprzem i cukrem. Su­rówkę wyłożyć na salaterkę, ozdobić pomidorami lub czerwoną papryką.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone