RYŻ ZAPIEKANY Z WARZYWAMI

RYŻ ZAPIEKANY Z WARZYWAMI (lub kasza jęczmienna). 1 szklanka ryżu, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1/2 łyżki masła, 1 kg warzyw mieszanych (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), 1/2 szklanki sojowego oleju, 20 dag utartego żół­tego sera, 2 jaja, sól i pieprz do smaku, 4 łyżki posiekanej zie­lonej pietruszki. Ryż przebrać, umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę, osączyć i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem mleka i masła, ugotować. Gdy ryż wchłonie płyn, wstawić przykryte naczynie (z ryżem) do rondla z wrzącą wodą, żeby „doszedł”. Umyte warzywa obrać, opłukać, po­krajać w makaronik, podlać olejem i kilkoma łyżkami wrzącej wody. Dusić pod przykryciem na wolnym og­niu. Na wpół miękkie wymieszać z utartym serem i jajami, połączyć z ugotowanym ryżem. Przygotowa­ną masę wyłożyć do formy lub rondla posmarowane­go tłuszczem. Masę wyłożyć do formy posmarowanej tłuszczem. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarni­ka. Gotową potrawę wyłożyć na półmisek, posypać po­siekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego i z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone