RYŻ Z OWOCAMI MIESZANYMI

RYŻ Z OWOCAMI MIESZANYMI. 20 dag ryżu, 1 szklanka mleka, 1 szklanka wody, 1 łyżka masła, 1/2 kg śliwek węgie­rek, 1/2 kg jabłek, 30 dag gruszek, 3 jajka, 1 szklanka śmie­tany, 15 dag cukru, 1 laska wanilii, kawałek utartej skórki cytrynowej, 1/2 łyżki masła, 1 łyżka tartej bułki. Ryż przebrać, umyć, najlepiej na sicie pod stru­mieniem bieżącej wody. Zagotować mleko wraz ze szklanką wody, dodać masło. Do wrzątku wsypać umy­ty ryż, lekko osolić. Gotować na wolnym ogniu. Ron­del ustawić na ochronnej podkładce metalowej. Gdy ryż wchłonie całkowicie wodę, odstawić. Owoce dokładnie umyć, osuszyć. Śliwki wydrylować. Jabłka i gruszki obrać, pokrajać w plastry, wykrawając gniaz­da nasienne. Przygotowane owoce wymieszać z ry­żem, utłuczoną wanilią, utartą skórką cytrynową, jaj­kami ubitymi z cukrem i śmietaną. Przygotowaną mieszaninę wyłożyć do rondla posmarowanego masłem i posypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiec. Przygo­towany ryż z owocami i dodatkami można również umieścić w posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formie budyniowej. Formę zamknąć szczelnie i włożyć do dużego garnka z wrzącą wodą. Gotować 45 minut. Zapieczoną lub ugotowaną w formie bu­dyniowej babkę wyłożyć na półmisek. Podawać na go­rąco lub na zimno z dodatkiem bitej śmietanki.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone