Rozwijajmy kulinarne zainteresowania dzieci

Gotowaniem, pieczeniem i w ogóle przyrządzaniem różnego rodzaju pokarmów zajmują się z reguły dorośli. Oni też w razie potrzeby mogą korzystać z całej gamy różnych przepisów umieszczanych w ogromnej ilości książek kucharskich, na stronach internetowych lub w innych źródłach np. czasopismach, zapiskach babć itp. A co z dziećmi? Czy one nie mają prawa do eksperymentów kulinarnych? Jak najbardziej. Najpierw przeprowadzają je we własnym zakresie i na własnych materiałach. Może to być np. błoto, piasek, liście, patyczki, kamyczki i różne nasiona, oczywiście doskonała też będzie woda, nawet deszczowa. Potem dzieci zaczynają interesować się tym co robią w dziedzinie kulinarnej dorośli i domagają się samodzielnego wykonywania jakichś potraw. Warto im to umożliwić bo dzieci lubią takie prace kuchenne. Dla nich to świetna zabawa, a w etapie końcowym satysfakcja, że udało im się coś upiec czy zrobić do jedzenia. Kiedy widzimy, że dziecko wykazuje chęci do pomocy w kuchni nie powinniśmy mu odmawiać, lecz pozwolić na wykonanie czegoś łatwiejszego co nie sprawi mu kłopotów. W przeciwnym razie zniechęci się i potem nie będą go interesowały żadne czynności kulinarne.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone