ROŚLINY STRĄCZKOWE

W podziale warzyw i owoców na trzy grupy nie uwzględniono celowo owoców roślin strączko­wych— grochu, fasoli, bobu, soi i soczewicy. W po­dziale produktów na grupy zajmują one oddzielną pozycję. Ich wartość odżywcza bowiem polega przede wszystkim na zawartości znacznej ilości białek. Białko to, jako białko pochodzenia roślinnego, nie jest pełno­wartościowe. Dlatego potrawy z produktów strączko­wych wymagają dodatku białek zwierzęcych. Niewielki dodatek mięsa, jaj bądź sera znakomicie uzupełnia war­tości białkowe roślin strączkowych. Ich nasiona są tak­że obfitym źródłem węglowodanów (około 50*/»), a skład mineralny jest bardzo urozmaicony. Szczególnie dużo zawierają potasu, fosforu, wapnia i magnezu, a ponadto są dobrym źródłem mikroelementów, takich jak: żela­zo, miedź, mangan.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone