RISOTTO Z WĄTRÓBKAMI Z DROBIU

RISOTTO Z WĄTRÓBKAMI Z DROBIU. 25—30 dag ryłu, 1 łyżka smalcu, sól, 30 dag wątróbek drobiu, 5 dag smalcu, 25 dag cebuli, sól, pieprz, 1 łyżka tartej bułki, 2 łyżki utartego ostrego sera, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki. Ryż dokładnie umyć, osączyć, osuszyć. Smalec sto­pić, wsypać ryż, podsmażyć mieszając. Ryż powinien się lekko zrumienić, wówczas zalać 2 1/2—3 szklankami wrzącej wody, osolić. Ugotować. Wątróbki umyć, osą­czyć, osuszyć, najlepiej ułożone na papierowym, ku­chennym ręczniku. Usmażyć na smalcu z dodatkiem pokrajanej w piórka cebuli, osolić. Ugotowany ryż wymieszać z wątróbkami pokrajanymi w paski, przy­prawić do smaku solą i pieprzem. Potrawa powinna być pikantna. Wyłożyć do żaroodpornego naczynia po­smarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką, po­sypać powierzchnię tartym serem. Wstawić do nagrza­nego piekarnika, zapiec. Przed podaniem posypać pie­truszką. Jako dodatek można podać sos pomidorowy czy grzybowy oraz surówkę.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone