PRZEZNACZONE NA SURÓWKI

  1. Warzywa i owoce przeznaczone na surówki obie­rać i rozdrabniać tuż przed podaniem. Rozdrobnione łączyć natychmiast z sosem, oliwą, olejem, śmietaną lub zaprawą. Zakwaszać najlepiej sokiem z cytryny, koncentratami róży lub kwasem z kapusty, ogórków czy kwaszonej papryki.Surówki podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.Warzywa gotowane podawać zaraz po ugotowa­niu, nie odgrzewać, nie przetrzymywać na gorącej pły­cie.Do gotowania potraw, a tym bardziej warzyw <czy owoców, nie używać poobijanych garnków ema­liowanych.Warzywa przeznaczone na sałatki najlepiej go­tować w łupinach.Potrawy z warzyw gotowanych, sałatki i su­rówki posypywać w końcowejfazie przyrządzania po­siekanymi listkami roślin przyprawowych.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone