PRZECIĘTNA DZIENNA NORMA

Przeciętna dzienna norma tych produktów dla jed­nej osoby nie powinna być mniejsza niż 240 gramów. Pożądane jest podawanie przynajmniej połowy tej iloś­ci produktów na surowo. Pamiętać przy tym należy, że witamina C jest bardzo nietrwała. Łatwo ją znisz­czyć przez nieumiejętne postępowanie z produktami roślinnymi. Obok witaminy C warzywa i owoce zali­czone do tej grupy zawierają także inne składniki od­żywcze, podobnie jak pozostałe produkty roślinne.W okresie lata i jesieni pokrycie zapotrzebowania organizmu ludzkiego na witaminę C nie powinno spra­wiać kłopotu żadnej gospodyni. Najtrudniejszym okre­sem jest przedwiośnie, a często i okres zimy. Aby zapobiec niedoborom, trzeba sięgać nie tylko do paste­ryzowanych przetworów, ale przede wszystkim wyko­rzystywać takie warzywa kwaszone jak kapusta i pa­pryka. Zakwaszać potrawy dodatkiem koncentratów, róży, sięgać po mrożonki, owoce cytrusowe i hodo­wane — najczęściej w domu — liście pietruszki, szczy­piorku, rzeżuchy.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone