Polakom odpowiada kuchnia niemiecka

Naszym rodakom kuchnia niemiecka najbardziej kojarzy się z kalorycznymi pieczonymi mięsami, głównie z golonką, dodatkiem w rodzaju zasmażanej kapusty i ziemniakami. Jest to prawda, po południowa część kraju naszych sąsiadów, Bawaria, rzeczywiście preferuje taką kuchnię. Różnorodność kiełbas, mięs, klusek, regionalnych makaronów, sosów, serów, czyli kuchnia dość ciężka, ale do takiej jesteśmy przyzwyczajeni. Natomiast mało kto wie, że na północy Niemiec możemy rozkoszować się owocami morza, świeżymi rybami serwowanymi na różne sposoby, ale zawsze podawanymi z żytnim chlebem i białym winem. To obok piwa najbardziej popularny w całych Niemczech alkohol. Często, wino mieszane jest z wodą mineralną, pod postacią tzw. szprycerów. Kuchnia regionu Turyngii to ziemniaczane pyzy, karp w sosie warzywnym z buraczkami i ciemne piwo. Bardzo popularnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs jest na terenie całego kraju sałatka ziemniaczana, z majonezem. Deserem, który serwuje każda gospoda czy restauracja jest strudel jabłkowy, z cynamonem i rodzynkami, posypany cukrem pudrem.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone