PODZIAŁ NA GRUPY

Oprócz witaminy C organizm ludzki czerpie z wa­rzyw i owoców witaminy grupy B i karoten, który przetwarza na witaminę A. Błonnik, zwany surowym włóknem, jest materiałem budulcowym i podporowym roślin. Składnik ten nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym czło­wieka, mimo to odgrywa bardzo ważną rolę w trawie­niu. Działając mechanicznie wypełnia swą masą jelita. Pobudzając ruchy robaczkowe jelit, przyspiesza wyda­lanie kału. Warzywa i owoce przyniosą korzyść wów­czas, gdy będą zdrowe, świeże i dojrzałe. Długotrwałe przechowywanie przyczynia się do obniżenia ich war­tości odżywczej. Nauka żywienia uszeregowała warzywa i owoce, dzie­ląc je na trzy grupy. Przynależność do poszczegól­nych grup jest uzależniona od składu chemicznego. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone