Oryginalna kuchnia naszego Pomorza

Z uwagi na fakt, że ziemie na Pomorzu zawsze były dość ubogie, tradycyjna kuchnia tego regionu oparta jest na naturalnych zasobach tej ziemi. Dlatego od wieków na stołach pomorskich niepodzielnie królują potrawy, których najważniejsze składniki to ryby różnych gatunków, ziemniaki oraz grzyby. Do tradycyjnej potrawy na Pomorzu, głównie zaś na Kaszubach, należą golce. Są to swojego rodzaju kluski ziemniaczane, trochę recepturą przypominające placki ziemniaczane. Robi się je w ten sposób, że starkowane surowe ziemniaki łączy się następnie z mąką oraz z jajkiem, a potem gotuje przez około 10 minut, wkładając do garnka jako kluski. Ugotowane podaje się zazwyczaj ze skwarkami i podsmażoną cebulką. Innym przysmakiem pomorskim są szprotki (jest ich w Bałtyku najwięcej), podawane często w postaci frytek, smażonych w głębokim tłuszczu – tak zrobione danie smakuje najlepiej skropione sokiem z cytryny. Jeszcze innym przysmakiem tych ziem jest chlebek, zwany z niemiecka pumperniklem. Jest polecany szczególnie osobom pozostającym na diecie, gdyż ma niewiele tłuszczu oraz kalorii, natomiast posiada ogromne ilości błonnika, usprawniającego trawienie.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

© Wszelkie prawa zastrzeżone