NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z JABŁKAMI

NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z JABŁKAMI. 20 dag mąki,2 jaja, 1 szklanka mleka, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka cukru, 1/4 łyżeczki soli, 4 łyżki oleju słonecznikowego lub sojowego, 1 kg jabłek, 15—20 dag cukru, 3 łyżki tartej bułki, 1/2 laski utłuczonej wanilii, 1 łyżka masła i 1/2 łyżki masła do formy.Mąkę przesiać, dodać mleko, jaja, wodę, łyżkę cukru, sól i olej, zmiksować lub ubić trzepaczką. Z przygoto­wanego ciasta usmażyć cienkie naleśniki. Patelnię po­smarować lekko olejem, ale tylko raz przed nalaniem porcji ciasta na pierwszy naleśnik. Następne smażymy bez tłuszczu. Najlepiej na patelni groszkowanej lub teflonowej. Obrane jabłka pokrajać w plasterki, usu­wając gniazda nasienne. Kondel o średnicy naleśników posmarować masłem (1/2 łyżki). Układać kolejno na­leśniki, przekładając warstwami jabłek. Każdą war­stwę jabłek posypać wanilią, cukrem i tartą bułką. Po napełnieniu skropić stopionym masłem. Pierwszą i ostatnią warstwę powinien stanowić naleśnik. Wstaw obranych ze skórki pomidorów, posypać drobno po­siekaną cebulą i czosnkiem. Oprószyć solą i bazylią. Zalać mlekiem rozmąconym z jajami. Posypać utartym serem. Upiec. Podawać na gorąco z dodatkiem surówki z cykorii lub sałaty i soku pomidorowego, albo czer­wonego wytrawnego wina.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone