NALEŚNIKI Z ŻÓŁTYM SEREM

NALEŚNIKI Z ŻÓŁTYM SEREM. 20 dag mąki, 3 jaja, 1 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 5 łyżek oleju sojowego lub słonecznikowego, 25—30 dag sera żółtego, 1 łyżka masła, sól, szczypta cukru. Jaja umyć, wylać kolejno ze skorupek do miseczki sprawdzając świeżość. Mąkę przesiać, wsypać do dzban­ka kamiennego lub porcelanowego, zrobić w niej wgłę­bienie, wlać jaja, dodać sól, odrobinę cukru, mleko i olej, dokładnie ubić trzepaczką ręczną lub elektrycz­ną. Powierzchnię patelni lekko posmarować olejem, rozgrzać. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcjami cia­sto, rozprowadzić je równomiernie, szybko poruszając patelnią, nadmiar ciasta zlać z powrotem do dzbanka. Smażyć obustronnie, lekko rumieniąc. Usmażone na­leśniki układać jeden na drugim. Ser pokrajać w sztab- ki, kolejno układać sztabki na naleśnikach, zwijać w ruloniki. Ruloniki układać na żaroodpornym półmisku, skropić masłem, wstawić do nagrzanego piekarnika, zrumienić. Podawać z dodatkiem sosów, surówek, jako drugie danie obiadowe lub na kolację. Patelnię sma­rujemy tylko raz przed wlaniem ciasta na pierwszy naleśnik lub smażymy bez tłuszczu na patelni teflono­wej.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone