ŁAZANKI Z KAPUSTĄ- PRZYGOTOWANIE

Uwaga: naleśniki można usmażyć poprzedniego dnia wieczorem i po ostudzeniu przechować w lodówce. Ko­niecznie przykryte. Ostudzone naleśniki ułożone po trzy (jeden na dru­gim) pokrajać w paski, a następnie paski w łazanki. Oczyszczoną z nadpsutych liści kapustę umyć, osączyć, drobno poszatkować, zalać niewielką ilością wrzącej wody, osolić, ugotować do miękkości. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, zrumienić na smalcu. Ugo­towaną kapustę (w trakcie gotowania woda powinna wyparować) wymieszać ze zrumienioną cebulą, przy­prawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać z ła­zankami i utartym serem, wyłożyć do rondla po­smarowanego tłuszczem. Zapiec, wstawiając do nagrza­nego piekarnika. Podawać z dodatkiem sosu grzybowe­go (pieczarkowego). Uwaga: łazanki z naleśników można zastąpić goto­wym makaronem „krajanką” lub łazankami z ciasta kluskowego.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone