KULEBIAK Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI- PRZYGOTOWANIE

Pie­czarki oczyścić, umyć, posiekać i wrzucić na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, lekko zrumienić i przełożyć do rondla z kapustą, dusić kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Odstawić, dodać ryż ugotowany na sypko i pokrajane w ćwiartki jaja na twardo. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Powinien wyraźnie przebijać smak i zapach pieczarek. Nadzienie ostudzić. Rozwał­kować wyrośnięte ciasto, wzdłuż placka ułożyć na­dzienie, skleić boki ciasta. Uformowany pierog ułożyć na blasze posmarowanej tłuszczem. Pozostawić do wy­rośnięcia. Upiec, wstawiając do piekarnika o tempe­raturze około 190°C. Podawać na gorąco jako dodatek do barszczu ukraińskiego. Oddzielnie w sosjerce podać stopione masło do polewania kulebiaka. Taka potrawa może być traktowana jako obiad tzw. jednodaniowy. Kulebiak można również podawać na zimno. Zarówno zimny, jak gorący stanowić może także doskonałą przy­stawkę na przyjęcie gości.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone