KASZKA KRAKOWSKA (lub MANNA) Z PIECZARKAMI- SKŁADNIKI

KASZKA KRAKOWSKA (lub MANNA) Z PIECZARKAMI. 1 1/2 szklanki kaszki krakowskiej, 1 jajko, sól, 1 łyżka smalcu, 20 dag pieczarek, 3 łyżki oliwy, 1/2 łyżki masła, 4 łyżki po­siekanej zielonej pietruszki z koperkiem, 4 jaja ugotowane na twardo, 1 jajko surowe, sól. Kaszkę krakowską wsypać do miski, dodać jajko, do­kładnie wymieszać. Zatartą jajkiem kaszę wyłożyć cienką warstwą na blachę pokrytą folią lub perga­minem. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, wy­suszyć. Gdyby ewentualnie powstały grudki, należy je rozkruszyć drewnianą łyżką. Zagotować 2 szklanki wody z dodatkiem smalcu i soli. Do wrzątku wsypać kaszkę, zamieszać. Ugotować pod przykryciem. Najle­piej po zawrzeniu od razu wstawić rondel z kaszką do naczynia z wrzącą wodą. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone