FRANCUSKA SURÓWKA Z MLECZA,SURÓWKA Z PAPRYKI Z SAŁATĄ

FRANCUSKA SURÓWKA Z MLECZA. 30 dag młodych listków mlecza, 10 dag chudego boczku, łyżka smalcu, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki octu owocowego, 3 ząbki czosnku, sól i pieprz.Zebrane własnoręcznie listki mlecza dokładnie umyć, osączyć. Boczek oczyścić, pokrajać w drobne słupki, wrzucić na patelnię z rozgrzanym smalcem, obrumie- nić. Oliwę wymieszać z octem, dodać roztarty z solą czosnek, przyprawić do smaku solą i pieprzem, ewen­tualnie szczyptą cukru. Odcedzić z tłuszczu obrumie- niony boczek, włożyć do sosu. Osączone listki mlecza wymieszać z sosem. Podawać zaraz po przyrządzeniu jako dodatek do potraw.SURÓWKA Z PAPRYKI Z SAŁATĄ. 4 strąki czerwonej papryki, 1 główka sałaty (lub 3 główki cykorii), 4 łyżki po­siekanego szczypiorku z koperkiem, 1/2 szklanki śmietany, sól, cukier i sok z cytryny do smaku.Paprykę umyć, oczyścić z nasion, opłukać. Pokrajać w makaronik, wymieszać ze śmietaną. Sałatę podzielić na listki, dokładnie umyć, osączyć i pokrajać. Dodać do papryki. Wymieszać z koperkiem i szczypiorkiem. Przyprawić do smaku cukrem, solą i sokiem z cytryny.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone