DWIE SURÓWKI

URÓWKA Z CHRZANU Z JABŁKAMI. 3 łyżki utartego chrzanu, 1/2 kg jabłek, 3/4 szklanki śmietany, sok z cytryny, sól i cukier do smaku. Jabłka umyć, obrać, pokrajać w kostkę, skrapiając sokiem z cytryny. Utarty chrzan wymieszać z pokra­janymi jabłkami i śmietaną, przyprawić do smaku so­kiem z cytryny, solą i cukrem. Wyłożyć na salaterkę, obłożyć dookoła wianuszkiem z drobnych listków pie­truszki.SURÓWKA Z GROSZKU ZIELONEGO. 1/2 kg zielonego bardzo młodego groszku. 1/2 szklanki śmietany, 2 ząbki czosn­ku, 4 łyżki zielonej pietruszki z koperkiem, sól, pieprz, sok z cytryny.Sok z cytryny i śmietanę wymieszać z posiekanym czosnkiem, pietruszką i koperkiem, przyprawić solą i pieprzem. Wyłuskany groszek opłukać, osączyć, wyło­żyć na salaterkę, oprószyć solą, pieprzem, polać sosem śmietanowym.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone