DOSTARCZANE ZWIĄZKI

Warzywa i owoce są w zasadzie jedynymi produk­tami spożywczymi obok ziemniaków, w których wy­stępuje kwas askorbinowy, zwany popularnie wita­miną C. Produkty te dostarczają także związków pek­tynowych, substancji aromatycznych, łatwo przyswa­jalnych węglowodanów w postaci cukrów i węglo­wodanów nieprzyswajalnych przez organizm ludzki — błonnika. Składniki mineralne, występujące w warzy­wach i owocach, to przede wszystkim wapń, fosfor, potas i sód, a ponadto mniejsze ilości żelaza, jodu, kobaltu i manganu. Dzięki przewadze składników mi­neralnych alkalizujących, produkty roślinne działają na-organizm odkwaszająco, przyczyniając się do utrzy­mania równowagi kwasowo-zasadowej. Dzięki dużej zawartości wody i błonnika, a bardzo niewielkiej tłusz­czów i białek warzywa i owoce są produktami nisko- kalorycznymi.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone