Dobry chleb na zakwasie

Na wielu polskich stołach chleb jest produktem, którego nigdy nie może zabraknąć. Spożywamy go też na wiele ważnych okazji, na przykład na Wielkanoc, gdzie stanowi bardzo ważny element święconki. Jest to również bardzo zdrowy produkt, o ile zostanie w odpowiedni sposób zrobiony przez piekarza. Niestety, ale pogoń za utrzymaniem niskich i konkurencyjnych cen sprawiła, że obecnie ciężko jest w polskich sklepach spożywczych znaleźć dobry chleb na zakwasie. Producenci chcą za wszelką cenę utrzymać niską cenę wyrobów, więc dodają do nich mnóstwo dodatków chemicznych. Dodatkowo często jest też dawana najgorszej jakości mąka. Całe to dziwne połączenie sprawia, że chleb kupowany w sklepach spożywczych jest nie tylko twardy, ale również nie smakuje tak, jak powinien smakować dobry chleb. Jeśli więc mamy ochotę na dobry chleb na zakwasie to powinniśmy udać się do sprawdzonej piekarni, która oferuje droższe produkty pszeniczne. Będziemy musieli zapłacić za nie troszkę więcej, jednak ich smak będzie o wiele lepszy, więc naprawdę warto dopłacić te parę groszy. 

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone