DLACZEGO MUSIMY SPOŻYWAĆ PRODUKTY ROŚLINNE, WARZYWA, OWOCE I ZIEMNIAKI

Znana ze swej wysokiej kultury kuchnia francuska przechodzi w opinii Francuzów kryzys. Po drugiej wojnie światowej zaobserwowano tam bowiem ograni­czenie stosowanych gatunków warzyw z 500 do 300. Jak na tym tle wygląda nasza rodzima kuchnia, gdzie wciąż jeszcze w wielu domach warzywa traktuje się po macoszemu? Takie traktowanie można przypisywać jedynie nie­docenianiu znaczenia dla zdrowia produktów roślin­nych. Warzywa i owoce są bardzo ważnymi składni­kami pożywienia człowieka. Nie wolno ich lekceważyć. Muszą występować codziennie w jadłospisie rodziny. Ich wartość odżywcza polega przede wszystkim na zawartości witamin, błonnika, barwników roślinnych i składników mineralnych.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone