BUDYŃ Z KASZY PERŁOWEJ

BUDYŃ Z KASZY PERŁOWEJ. 39 dag kaszy perłowej, 2 szklanki wody, 2 dag smalcu, sól, 15 dag porów, 5 dag masła,3 jaja, 20 dag mięsa  pieczonej kury, 3 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz,1 łyżka masła, 1 łyżka tartej bułki.Kaszę perłową umyć, zmieniając kilkakrotnie wodę, lub na sicie pod strumieniem bieżącej wody. Zagoto­wać wodę z dodatkiem smalcu, soli i drobno posieka­nych porów. Do wrzątku wsypać osączoną kaszę. Go­tować mieszając. Gdy kasza zgęstnieje, przykryć ron­del i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Po go­dzinie wyjąć. Wymieszać z mięsem z kury, koperkiem, pietruszką i żółtkami utartymi z masłem na pulchną masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Białka ubić na pianę. Sztywną pianę połączyć z kaszą. Go­tową masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posy­panej tartą bułką formy budyniowej. Formę zamknąć szczelnie i umieścić w naczyniu z wrzącą wodą, przy­kryć. Gotować przez godzinę. Ugotowany budyń wyjąć, pozostawić na kilka minut, następnie otworzyć formę, budyń wyłożyć na półmisek. Ozdobić zielonymi listka­mi. Podawać z dodatkiem sosu śmietanowego lub grzy­bowego i z surówkami.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone