BARWA UATRAKCYJNIA

Rośliny strączkowe dostarczają także witamin gru­py B i karotenów. Ich wartość kaloryczna jest wysoka i wynosi około 340 kcal./100 gramów. W codziennej racji pokarmowej powinny występować produkty strączkowe. Jednak ze względu na działanie wzdyma­jące nie podaje się strączkowych osobom starszym, cierpiącym na dolegliwości przewodu pokarmowego oraz wątroby.Warzywa i owoce, dostarczając cennych składników odżywczych, urozmaicają posiłki nie tylko dzięki spe­cyficznym walorom smakowym. Ich barwa uatrakcyj­nia wygląd potraw, a to pobudza wydzielanie soków trawiennych.Pomimo licznych walorów ani warzywa, ani owoce, ani ziemniaki nie mogą stanowić jedynego pożywie­nia człowieka.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone