BABKA Z KASZKI KRAKOWSKIEJ LUB MANNY Z KA­LAFIOREM

BABKA Z KASZKI KRAKOWSKIEJ LUB MANNY Z KA­LAFIOREM. I 1/2 szklanki kaszki krakowskiej zatartej jajkiem, 1 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka masła, 25 dag mięsa drobiu, cielęciny lub wieprzowiny, 2 kalafiory średniej wielkości, 4 łyż­ki posiekanego koperku, 1 łyżka tłuszczu, 2—3 jaja, cukier, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smarowania rondla. Zatartą jajem kaszkę krakowską wsypać do wrzące­go mleka, dodać 1/2 łyżki masła. Gotować chwilę na wolnym ogniu, gdy kaszka wchłonie płyn, przykryć rondel i dogotować na parze lub w lekko nagrzanym piekarniku. Kalafiory umyć, usunąć stwardniałe liście. Ugotować, wkładając do wrzącej osolonej wody z do­datkiem cukru. Na współ miękkie odcedzić, podzielić na różyczki, wymieszać z ugotowaną kaszką i jajami, dodać mięso (pozostałe z pieczeni) pokrajane w drob­ne paski i posiekany koperek, wymieszać, uważając aby nie uszkodzić kalafiorów. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić stopionym masłem. Przygo­towaną mieszaninę wyłożyć do posmarowanego tłusz­czem żaroodpornego naczynia. Zapiec, wstawiając do nagrzanego piekarnika. Zrumienić. Okrajać boki, wy­łożyć na półmisek, posypać posiekaną pietruszką. Po­dawać babkę polaną sosem śmietanowym lub pieczar­kowym z dodatkiem surówek.

Znalazłeś się tutaj dzięki poniższej frazie kluczowej:

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂
© Wszelkie prawa zastrzeżone