Tag Archives: obwarzanki odpustowe przepis

Polskie potrawy z wykorzystaniem grzybów

Polacy bardzo lubią zbierać grzyby i dzieje się tak od pokoleń. Nie bez powodu są one tak chętnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Do najczęściej zbieranych zaliczamy rydze, borowiki oraz kurki. Do jednej z kaszubskich potraw z grzybów należy kociewski borowik szlachetny w zalewie octowej. Borowik szlachetny w zalewie octowej podawany jest jako wykwintna przystawka do mięs i zakąsek. Podawany na „ostro” z aromatyczną cebulką i przyprawami, jest bardzo wyrazisty w smaku. Ciekawą potrawą jest również kociewska zapiekanka z grzybów. Kociewska zapiekanka grzybowa dawniej nazywana była bochenkiem grzybowym, ale nie zachowały się żadne dokumenty pisane dotyczące tej nazwy. Po pokrojeniu wyglądem przypomina kromki chleba z ciemnobrązową skórką. Danie podaje się na ciepło z surówką i ziemniakami lub do chleba. Na Pomorzu szykowane są również pyszne suszone borowiki w śmietanie. Grzyby smaży się gotuje, podaje w zalewie. Z grzybów gotuje się również zupy. Grzyby dodaje się do sosów, mięs i zapiekanek.

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂