Tag Archives: masa do rolady biszkoptowej

Przepis na pyszne cannelloni

Cannelloni czyli makaronowe rurki wywodzą się z kuchni włoskiej. Można je kupić już gotowe do użycia w sklepach spożywczych. Podstawą dobrze zrobionego dania z cannelloni jest farsz. Farsz robi się z mięsa mielonego, ważne by było świeże. Mięso należy dobrze doprawić, następnie smaży się je z pokrojoną cebulką oraz czosnkiem. Do mięsa należy dodać gęsty sok pomidorowy lub koncentrat pomidorowy rozcieńczony wodą. Wszystko należy dobrze doprawić, solą, pieprzem, bazylią, przyprawą prowansalską. Na koniec do takiego nadzienia można dodać ser mozzarela. Tak stworzony farsz należy nadziać do surowych rurek cannelloni. By cała potrwa była udana należy sporządzić sos beszamelowy. By stworzyć prosty sos należy zmieszać ciepłe mleko, masło oraz mąkę. Cannelloni należy wyłożyć na posmarowane oliwą z oliwek oraz sosem beszamelowym naczynie żaroodporne. Każdą wartę makaronu należy zalać sosem, najlepiej by makaron w nim pływał. Wówczas upiecze się idealnie i będzie miękki. Całe danie na koniec posypuje się żółtym serem lub parmezanem.

Cześć, mam na imię Maja i witam Cię na blogu, który poświęcony jest kuchni! Mam nadzieję, że wpisy, które publikuję Ci się spodobają 🙂